Rätt fönster till rätt rum

Man gör många olika saker i ett hem och det kan variera rejält från individ till individ. Är man en riktig pysslare som är i skriande behov av så mycket ljus som möjligt eller föredrar man långa timmar i TV-soffan? Tycker man att det är en glad och uppiggande känsla att vakna av att solljuset fullkomligen strömmar in genom sovrumsfönstren eller vill man ha ett mörkt och extra tyst sovrum?

Köket

Köket är ofta det mest använda rummet i ett hem då man dels äter och lagar mat här många gånger om dagen, liksom sitter och läser tidningen eller gör läxorna. Här passar det med ett eller två stora fönster som släpper in mycket ljus. Det är viktigt att man installerar fönster som är lätta att öppna eftersom ett kök ofta blir fullt av ånga och matos, trots att man har en fläkt, och därför måste vädras ofta.

Vardagsrummet

Bor man vackert beläget kan det vara värt att investera i några stora, fixerade fönster som nästan utgör en hel vägg. Här kan man njuta av sina vackra vyer i timmar och när det blir mörkt kan man se på stjärnorna. Man bör dock tänka på att sådana fönster också ger total insyn utifrån så det är bra att titta om och hur andra kan se in. Har man grannar mittemot eller bor lågt vid en väg är det kanske bättre att välja mindre, klassiska fönster med fönsterluckor.

Sovrummet

Det här är också ett rum som man bör kunna vädra mycket då den luft man sover i bör vara så frisk och fräsch som möjligt. Fönster som är lätta att öppna är därför viktiga och man kan själv bestämma om man vill att solen skall skina in om morgnarna eller om man föredrar att vakna till ett mer indirekt ljus. Bor man i stad eller ett bullrigt område är det bra att välja treglasrutor här eftersom de isolerar bra mot alla typer av oljud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

justblue