Fönster fyller många funktioner för ett hem: de tilllåter ljus och luft att komma in i hemmet eller på arbetsplatsen och de kan erbjuda möjligheter att njuta av vackra utsikter. De kan hålla kyla ute och värme inne. Man kan ställa växter, blommor och prydnadssaker i fönster och katter älskar att sitta och spana ut i vida världen från fönster. Fönster kan också vara snygga i sig och vara en viktig del av inredningen.

Det svenska ordet fönster kommer från latines fenestra som betyder öppning. Man började använda ordet i bemärkelsen ”glasruta som täcker hål i väggen” någon gång på 1600- eller 1700-talet då glasfönster började bli allt mer vanliga men teknologin hade redan funnits i många hundra år. Innan det brukade man kalla hål i väggen för vindöga och från detta har bland annat det engelska språket fått ordet window. Det finns fortfarande många svenska dialekter där man kallar fönster för vinduer men officiellt är det idag det latinska lånordet som framför allt används medan ordet vindöga idag beskriver det hål man har i taket för att röken skall komma ut från en öppen spis.

Redan de gamla romarna använde glas för att täcka fönster och man brukade gjuta glaset att passa olika storlekar och former. Annars var det vanligare med att man stängde fönster mer träluckor, tillplattat horn eller djurhudar. Glas var en lyxvara och det är därför ingen tillfällighet att man hittat lämningar av glasfönster i den gamla staden Pompeji eftersom invånarna där tillhörde de rikare skikten i det romerska samhället.

Det finns många olika typer av fönster och de kan vara enkel, dubbel- eller trippelglasade beroende på vilket klimat man bor i. I varmare länder som Grekland och Spanien är det fortfarande ganska vanligt med enkelglasade fönster men när man bor i kallare klimat kan man spara mycket energi genom att ha trippelrutor för maximal effekt.