Anlita hantverkare för fönsterbytet

Är det dags för dig att byta fönster på ditt hus eller sommarstuga? Kanske fönsterna inte passar in med husets karaktär eller så är de helt enkelt så slitna att de inte längre går att renovera. Ett fönsterbyte är något som de allra flesta, relativt händiga, klarar av på egen hand. Ibland kan det dock vara både skönt och tidsbesparande att anlita en hantverkare för uppgiften.

Det finns gott om bra hantverkare i Sverige som man kan vända sig till om man behöver hjälp med renovering eller byte av fönster. Oftast är renoveringar bäst om det handlar om gamla träfönster som fortfarande står sig, men har det blivit mögelangrepp eller liknande är det bäst att göra ett totalt fönsterbyte. Här får du läsa mer om hur en hantverkare kan hjälpa dig, men även vad du själv bör fundera över innan du väljer person för arbetet. Bestämmer du dig för att köpa in material själv eller kanske göra hela fönsterbytet själv kan du vända dig till Buildor för alla verktyg och ting du behöver.

Välj hantverkare med omsorg

Du väljer att anlita en hantverkare för att du inte kan, vill eller har kunskap att utföra fönsterbytet själv. Därför vill du med största sannolikhet se till att hantverkaren kan utföra jobbet professionellt och utan problem. Då är det viktigt att du inte hugger tag i första bästa person som är ledig. Ta din tid och jämför hantverkare med varandra. Titta på vilken utbildning de har, tidigare arbeten som utförts, omdömen på internet från andra kunder och vilka certifieringar som finns. Ha även koll på att hantverkaren betalar F-skatt och att det finns en ansvarsförsäkring om något skulle gå fel.

ROT-avdrag

Många väljer att utföra sitt fönsterbyte själv av den enkla anledning att man vill hålla nere kostnaderna. Ett vanligt missförstånd är att hantverkare är väldigt dyra, men genom att använda dig av ROT-avdraget kan du halvera alla arbetskostnader. Alla människor som betalar skatt i Sverige har rätt till 50.000 kronor om året i ROT-avdrag. Du kan dock inte dra av mer än 50 % av de totala kostnaderna. Material och eventuell hyra av specifika maskiner ingår inte, utan det är alltså enbart arbetskostnaderna som du får gör ett avdrag för.

Det har ingen betydelse vad det är för typ av fönster som du ska byta till. ROT-avdraget gäller vid byte till PVC så väl som aluminium, träfönster, takfönster och mycket mer. Titta noggrant på offerten så att du ser att priset är angivet både med och utan ROT. Det blir då lättare för dig att kunna jämföra de anbud som du får. Priserna kan variera kraftigt beroende på vilken firma du använder dig av, men vanligtvis ligger priset på 450 till 650 kronor per timme.

justblue