Fönster – Trä, PVC eller aluminium?

Funderar du på att byta ut fönsterna på ditt hus? Kanske har de blivit gamla och slitna, eller så är de helt enkelt inte lika energieffektiva längre. Det finns många faktorer att ta ställning till när du ska köpa nya fönster. För det första vill du säkerligen att de är så hållbara som möjligt, men du bör även tänka på priset, hur miljövänliga de är, samt funktionalitet och underhåll.

Träfönster är stabila, hållbara och kan stå emot många år av vind och rusk. Har man ett par fina träfönster är det oftast bättre att renovera dessa istället för att byta ut dem helt. Skulle det däremot vara så att man inte har tid eller kunskap nog att underhålla fönsterna som man borde eller om fönsterna helt enkelt är förmultnade så är det naturligtvis dags att byta ut dem.

Vad är då skillnaden mellan de olika typer av fönster som finns? De vanligaste material som fönster tillverkas i är trä, aluminium och pvc. Här nedan kan du läsa om alla fördelar, men även nackdelar, med de olika fönstertyperna.

PVC – Vill du ha ett så underhållsfritt och billigt fönsterbyte som möjligt är det fönster i pvc du ska satsa på. Fönsterna kräver inte mycket pyssel, vilket gör dem till ett bra alternativ för den som vill ha ett material som står sig själv. De ger en bra isolering, men är svåra att måla och renovera. Väljer man fönster i pvc är det oftast lättare, billigare och enklare att byta ut dessa helt när det är dags för nästa fönsterbyte.

Aluminium – Aluminiumfönster förekommer mest på offentliga byggnader, men kan även användas på privata hus och bostäder. Materialet är lite dyrare än pvc, men billigare än trä och också väldigt bekvämt. Fönster i aluminium kräver inte mycket underhåll och finns i många färger och former. Det som aluminiumfönster saknar är dock den estetiska charmen som man annars kan uppleva med trä.

Trä – I Sverige är det utan tvekan träfönster som är det mest populära alternativet. Materialet är miljövänligt som få och kan tillverkas i alla möjliga former och med olika funktioner. Träfönster kan du också måla i vilken kulör du än önskar. Furu är det billigaste alternativet, men även ek och teak kan förekomma. Träfönster kräver dock mycket underhåll för att de ska hålla sig fina och effektiva.

Vilken fönstertyp som man väljer är väldigt individuell. Vissa föredrar att underhålla fönsterna mycket för att få ta del av det charmiga som materialet i fråga ger. Andra vill ha mer moderna alternativ och slippa pyssla så himla mycket. Är du osäker på vilken typ av fönster som passar dig kan du alltid vända dig till en bygghandel eller fönsterleverantör för rådgivning.

justblue