Smarta fönster

Efter att vi har sett alla möjliga smarta lösningar anpassas till våra hem, är det nu dags för våra fönster att ta klivet in i framtiden. Det handlar om olika sätt att stänga ute, eller släppa in både värme och ljus. Röststyrda rullgardiner finns redan, men tänk om fönstren själva kunde sköta detta, och kanske även ladda lite solenergi på köpet. Många tror nu att smarta fönster är nästa stora grej som händer våra bostäder.

Ljust och rymligt

Ljus är viktigt i våra hem, för att få rummen att kännas större. Är det mörkt kan det lätt börja kännas klaustrofobiskt. Genom att använda ljuset från våra fönster bättre, och bara stänga ute solljuset när det verkligen behövs, “andas” en bostad lättare. Andra sätt att få en lättare känsla i en lägenhet, är att hyra ett förråd att ställa in onödiga saker i. Det är enkelt att hyra förråd från Göteborg till Stockholm, till nästan vilken mindre stad som helst i Sverige. Tillsammans med smarta fönster, kan ett mer minimalistiskt hem sänka både stressen och känslan av att nästan drunkna i alla saker som ligger framme.

Intelligent solfilm

Även smarta fönster kommer finnas i en mängd olika fönstertyper och variationer. En av de smarta lösningarna som finns på marknaden, är solfilm som med hjälp av elektricitet växlar från att vara helt transparent till frostat glas. De olika alternativen för att göra fönsterrutor smarta är tyvärr i dagsläget ännu ganska dyra, men som vanligt brukar ny teknik bli billigare med tiden. Fönster är relativt stora ytor i våra bostäder och borde kunna användas betydligt bättre. Med smarta rutor slipper man allt krångel med rullgardiner och persienner, och kan trycka på en knapp för att tona dem mörkare. Det återstår att se vad trenden för våra fönster blir.

justblue