Fönster i biokomposit

Att välja rätt fönster kan vara otroligt svårt. Det finns flertalet material på marknaden där de vanligaste är aluminium, trä eller PVC-plast. Alla har de olika egenskaper och olika prislappar. En utmanare till dessa traditionella fönster har nu börjat plocka andelar på marknaden och utvecklingen ser minst sagt spännande ut.

Det är ett svenskt företag som producerar världens första fönster av biokomposit som produceras i en 3D skrivare. Du läste rätt, de skriver alltså ut dina fönster i en skrivare med de exakta måtten för just ditt fönster. Denna teknik innebär bland annat att ett runt fönster kan tillverkas 50 % snabbare än ett motsvarande fönster av trä. En 3D-skrivare skrivet ut materialet lager för lager och det blir på så vis inget svinn eller material som går till spillo, endast exakt så mycket som behövs till varje fönster används. Det gör denna metod vänlig mot både plånboken och miljön.

Biokomposit är en sammansättning av olika material och kan skilja från olika tillverkare. En gemensam faktor är att materialet är förnybart, hållbart och lättviktigt. Biokompositen som används i just dessa fönster kommer från en svensk jätte inom pappersindustrin och baseras på träfiber. Biokompositen ger fönstren en unik vind- och väderbeständighet, inte minst under extrema väderförhållanden där det ställs väldigt höga krav på fönstren.

Den största fördelen med biokomposit, förutom att du får samma- eller bättre egenskaper än de traditionella materialen, är att de är förnybara och på så vis lämnar inget- eller mycket liten miljöpåverkan. I fallet med den svenska pappersjätten som levererar biokompositen till dessa 3D-printade fönster så fanns materialet redan sedan innan som en biprodukt i papperstillverkningen som de alltså nu tar tillvara på och skapar någonting helt nytt och hållbart. Att ha i åtanke är också att för varje produkt som tillverkas av biokomposit, som betraktas som en ersättare till plast, så produceras en plastprodukt mindre vilket är en stor vinst för oss alla ur miljösynpunkt.

justblue