Energieffektiva fönster för äldre hus – bevara charmen och sänk värmekostnaden

Jag älskar äldre hus, de har själ och historia. Men, som många andra ägare till äldre hus vet, kan elräkningen ibland kännas lika historisk. Gamla fönster kan vara riktiga energibovar. Jag har själv bott i flera äldre hus och upplevt hur kallras och drag letar sig in genom otätheter. Men, det finns smarta lösningar! Du kan faktiskt bevara charmen med dina gamla fönster samtidigt som du sänker dina värmekostnader. I den här artikeln går jag igenom hur du kan tänka kring energieffektiva fönster i ditt äldre hus.

Renovera eller byta?

Många som bor i äldre hus ställs inför frågan: Ska jag renovera mina gamla fönster eller byta ut dem? Svaret är inte givet, men det finns saker att väga in. Ofta är originalfönster tillverkade av högkvalitativt virke. Med rätt åtgärder kan de bli förvånansvärt energieffektiva. Faktum är att renoverade äldre träfönster, speciellt de som uppgraderats med energiglas i innerbågen, kan ge riktigt bra värmeisolering, vilket framgår av information från Stadshem.

Fördelarna med att bevara

Att renovera har flera fördelar. Du bevarar husets originalutseende, vilket är viktigt, särskilt i äldre hus. Det är ofta billigare än ett fönsterbyte, och dessutom mer hållbart. Du minskar avfallet och sparar på resurser. Genom att byta ut den innersta rutan mot lågemissionsglas (en typ av energiglas med en tunn beläggning som reflekterar värme) kan du halvera U-värdet och minska värmeförlusten markant. Glöm inte att täta fönstren ordentligt! Använd tätningslister av silikon eller gummi. För äldre fönster finns även linoljebaserat fönsterkitt.

Tecken på att det är dags att byta

Även om renovering ofta är det bästa alternativet, finns det tillfällen då ett byte är nödvändigt. Om fönstren är så pass skadade att de inte går att rädda, då är det dags. Men tänk på husets karaktär även vid ett byte! Välj nya fönster som liknar de ursprungliga i material, proportioner, spröjs och färg. Spröjs är de lister som delar in fönstret i mindre rutor. Undvik moderna fönster med för grova dimensioner och så kallade instickskarmar (där den nya karmen placeras innanför den gamla). Detta kan minska ljusinsläppet och påverka husets utseende negativt. Andra tecken på att det kan vara dags för ett byte är:

  • Omfattande rötskador i virket.
  • Fönstren är skeva och svåra att öppna och stänga.
  • Kittet har lossnat och glasen sitter löst.
  • Fönstren är angripna av skadedjur.

Mobiltäckning och moderna fönster

Det är bra att veta att vissa energiglas, särskilt de med metallbeläggningar, kan påverka mobiltäckningen inomhus. Metallskikten, som är bra för energibesparingen, kan blockera radiovågor. Om du vet med dig att du har dålig täckning, eller om bra mobiltäckning är avgörande, kan det vara klokt att undersöka detta innan du väljer fönster. Ett tips är att placera routern nära ett fönster, eller att välja fönster med lägre metallinnehåll.

EU-krav och energibesparing

Inom EU finns krav på att förbättra byggnaders energiprestanda, bland annat genom Energieffektiviseringsdirektivet. Målet är minskad energianvändning och lägre utsläpp av växthusgaser. Byggnader klassificeras i energiklasser (A-G, där A är bäst). Direktivet påverkar även fönsterrenovering och fönsterbyte, men exakt hur beror på nationella regler. Det kan finnas bidrag att söka för energieffektivisering, men det är viktigt att kolla upp vad som gäller. Villaägarna har rapporterat om de potentiellt höga kostnaderna som EU-kraven kan medföra.

Ekonomi och besparingar

Att byta till energieffektiva fönster är en investering, men kan ge besparingar över tid. Enligt Hantverkarhuset kan byte till fönster med lågt U-värde spara tusentals kilowattimmar per år för en normalstor villa, vilket kan motsvara en energibesparing på 10 till 25 procent. För ett hus med en årlig energikostnad på 30 000 kronor kan det innebära en besparing på 3 000 till 10 000 kronor per år. Siffrorna är exempel och den faktiska besparingen beror på flera faktorer, som husets storlek, var i landet det ligger och vilket uppvärmningssystem som används.

Dags att se över dina fönster?

Att energieffektivisera fönster i äldre hus handlar om balans. Bevara husets charm, men sänk energikostnaderna. Renovera och förbättra befintliga fönster om det går. Om du måste byta, välj fönster som passar husets stil. Och kom ihåg, vissa energiglas kan påverka mobiltäckningen. Är du osäker på vad som är bäst för just dina fönster? Kontakta en fönsterhantverkare för en bedömning! Vid större åtgärder i kulturhistoriskt värdefulla byggnader kan det vara bra att konsultera en byggnadsantikvarie.

justblue