Val av fönster – några tips

När det är dags att skaffa fönster finns det en hel del faktorer att ta i beräkningen; hur mycket ljus vill man släppa in, vad bor man i för slags väderförhållanden och vilken typ av hus skall de passa till. Har man aldrig gjort det förut kan det kännas lite överväldigande så här kommer några tips som kan komma till hands.

Hur står solen i förhållande till huset?

När solen skiner kommer ljuset in från olika håll beroende på årstid och tidpunkt. Här bör man se över vad man vill göra i olika rum och vilket slags ljus man vill ha eller undvika. Det är kanske inte världens bästa idé att låta solen skina rakt in på Tv:n under sommarkvällarna men det är däremot möjligtvis ett härligt sätt att vakna om morgnarna.

Fasta eller öppningsbara fönster?

Vissa fönster är fixerade och går inte att öppna. Det kan vara både praktiskt och snyggt men om man vill kunna vädra bra är det en god idé att blanda dessa med fönster som går att öppna. Att vädra är bra både för lokalen och för hälsan!

Vilken typ av hus har man?

Ett par supermoderna fönster i en gammal lantgård är inte alltid den bästa kombinationen. Se till att välja en typ av fönster som passar bra in i byggnaden, både internt och externt. Det ger en känsla av harmoni och ser mycket bättre ut.

Färg?

Precis som när det kommer till modellen spelar färgen på fönstren stor roll för att slutresultatet skall bli så snyggt som möjligt. En vanlig lösning är att ha en viss färg på väggarna och en annan, gemensam för fönster och dörrar. Vilka färger matchar bäst med inredningen och vilka färger tycker alla i hushållet bäst om? Man ska ju trots allt leva med sitt val i många år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

justblue