Anledningen till att just kakel är ett populärt material för kökets väggar och golv är att det är både snyggt och lätt att rengöra, vilket är A och O för hygienisk matlagning. Det är inte för inte som de flesta restauranger har kakel i sina kök eftersom det är just renligheten som gör mat säker att förvara och tillaga.

Det finns många olika typer av kakel idag och man kan, förutom det klassiska tegelkaklet, välja material som porslin, glas, sten och till och med ett slags gummi. Det hela hänger inte bara på själva utseendet utan även vilken typ av kakel som passar bäst rent praktiskt; på väggarna får det gärna vara glatt så att man kan torka av stänk från matlagningen medan ett kakelgolv bör vara matt så att man inte halkar. Särskilt i kök och badrum är det vanligt att man spiller vatten och ett glatt kakelgolv kan snabbt förvandlas till en livsfarlig isbana.

Lyckligtvis finns det många olika typer av kakel, liksom ett spektrum av regnbågens alla färger. Vad som alltid är ekonomiskt men också stiligt är att välja ett billigt, vitt kakel till väggarna där man sedan lägger in enstaka färgdetaljer för att bryta av det hela med.

Det finns både dyra och billiga kakel och det beror dels på kvaliteten men också märke och design. Så kallade marockanska kakelplattor är väldigt dekorativa men lite dyrare så dem kan man använda för mindre ytor som till exempel utmed diskbänken. Man kan också leka med kaklets placering och skapa olika mönster genom att lägga plattorna i olika horisontala och vertikala lägen.

För kök är vitt och blått bland de mest klassiska färgkombinationerna men man kan också förvandla sitt kök till en spansk hacienda i ockra och gult eller varför inte en naturskön oas i grönt? Regler är till för att brytas och då köket ofta är ett av husets populäraste rum är det inget fel på att göra det så personligt som möjligt!