Olika typer av fönster

Det finns många olika typer av fönster och vilka man väljer beror på eget tycke och smak, väderförhållanden liksom vad för slags hus man bor i. Är det en modern stadsvåning eller en traditionell trävilla? Det är inte alltid lätt att bestämma sig men ju mer man gör egna efterforskningar desto bättre beslut lär man fatta.

Isolerruta

Ett fönster kan bestå av enbart ett glas eller två eller till och med tre som är placerade så där finns ett litet luftutrymme emellan. Ju fler rutorna är desto mer isoleras lokalen och har man stort behov av att bo på en plats men låga temperaturer är det bäst att välja treglasrutor. Om man däremot bor i ett varmt klimat, kanske i ett semesterhus i Spanien, är det ibland att föredra en enkel ruta även om det även på sydliga breddgrader kan bli kallt och blåsigt om vintrarna. Har man behov av ljudisolering är det också att föredra flerglasrutor och man kan till och med sätta på en slags isoleringsfilm på dem för ytterligare bullerskydd.

Solskyddfönster

Detta är fönster som är speciellt skapade för att hålla ljuset ute och själva glaset har ofta en färg av guld eller brons. Denna typ av fönster är mycket bra om man befinner sig i ett rum med ljuskänsliga föremål eller om man bor i ett riktigt hett klimat där det största problemet är att det kan bli för varmt inomhus.

Energisparfönster

Ibland vill man ha en mittemellanruta som inte är lika ljusavvärjande som solkskyddsfönster men samtidigt inte släpper igenom så mycket ljus och värme. Denna typ av fönster passar bra för dem som vill ha det svalt i hemmet utan att blockera allt solljus.

Skylightfönster

Dessa fönster sätter man i taket för att få direkt ljus uppifrån. De passar mycket bra för människor som syssla med att till exempel måla då det ger rummet ett perfekt och jämt ljus som inte kastar för dramatiska skuggor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

justblue